dilluns, 9 d’octubre del 2017

5 R. Intervenció Motivacional Breu







En aquesta entrada voldria explicar una taula que s’utilitza molt com a guia per a la intervenció en PACIENTS NO MOTIVATS en deixar de fumar, sobretot en guies anglosaxones. Sovint s’anomena INTERVENCIÓ MOTIVACIONAL BREU, més coneguda com a estratègia de les “5 R”.

Generalment les intervencions basades en l’Entrevista Motivacional solen ser consultes que ocupen molt de temps i sovint difícilment assumibles a la consulta diària d’Atenció Primària, per això, aquesta mena de “guió” pot ser de gran utilitat per iniciar una intervenció i reduir el temps necessari per dur-la a terme.

Consta de 5 apartats.

RELLEVÀNCIA
El pacient pot explicar, si és el cas, si hi ha algun motiu que ell consideri o podria considerar com a important per a deixar de fumar.
Fills al domicili, riscos o malalties relacionades amb el tabaquisme, despesa econòmica....
També indagar si algun canvi en la seva situació podria modificar la seva predisposició a intentar deixar de fumar.
També podem aprofitar situacions clíniques agudes o cròniques que puguin tenir una relació directa amb el tabaquisme o veure’s afectades pel fet fumar

“Creu que seria important per a vostè o per a la seva família deixar de fumar?”


RISCOS
Animar al pacient a que identifiqui conseqüències negatives a curt i llarg termini de seguir fumant, per a ell i pel seu entorn.
Això ens porta a evidenciar certes discrepàncies entre el que pensa (augment dels riscos) i la seva actitud (seguir fumant). Cal treballar i aprofundir en aquestes discrepàncies.

“Com creu que li afecta a vostè o al seu entorn el fet de fumar?”


RECOMPENSES
Fer que el pacient busqui i pensi sobre possibles beneficis de deixar de fumar (salut, diners, olors, rol exemplar, forma física............)

“Creu que milloraria alguna cosa si deixés de fumar?”


RESISTÈNCIES (BARRERES)
És molt important que el pacient intenti identificar possibles “barreres”, pors o reticències que podrien fer més difícil decidir-se a intentar-ho.
Sovint apareixen, entre d’altres, qüestions de augment de pes, por a la síndrome  d’abstinència, por a fracassar........... 

"Si ho intentés quines dificultats creu que trobaria?"


REPETICIÓ
Sovint en pacients no motivats la intervenció es converteix en un camí molt llarg, per tant, cal tenir-ho sempre present i repetir el  missatge el màxim de vegades possible.




En entrades anteriors, sobretot, les etiquetades com a “1a Visita” (Proposta de Guió i Primer Contacte), hi trobareu exemples de frases a utilitzar per iniciar aquests tipus d’intervenció. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada